Meditatie

Meditatie heeft soms een wat rare bijklank. Sommigen denken bij meditatie aan een magere Indiër in lotushouding voor een Boeddha beeld. Maar meditatie heeft natuurlijk niets te maken met Religie of lotushouding. Meditatie is ook niet je gedachten proberen stop zetten. En meditatie is zeker niet moeilijk.

Meditatie is een vaardigheid (zoals zwemmen, koken, lezen) om de geest te trainen. Zie het als een soort fitness voor de geest. Elke vaardigheid kent zijn technieken (bv. schoolslag in het zwemmen). Op die manier zijn er ook veel verschillende meditatie technieken.

Een veelgebruikte techniek bij meditatie is de gerichte aandacht. Dus meditatie is vooral het trainen van aandacht. We richten onze aandacht op iets specifieks. En dat specifieks kan veel zijn: onze ademhaling, een mantra (klank), een visualisatie .....enz. Wij richten onze aandacht op onze ademhaling. Wanneer onze gedachten afdwalen (en wees gerust afdwalen zullen ze) gaan we ons hier niet aan storen, maar gewoon de gedachten opmerken en ons terug focussen op de ademhaling. Vooral het besef dat je bent afgedwaald is een deel van de oefening. Je zal merken dat je steeds sneller bewust zal worden van je afdwalende geest.

Een andere techniek is die van de open aandacht. Hier ga je bewust worden van alle prikkels in en om je heen. Je leert je belevingen observeren. Je observeert alles in en rondom jou zonder oordeel. Deze technieken staan dan weer dichter bij de Sofrologie. (Zie Sofrologie)

 

"Het doel van meditatie is precies om onze geest zacht en handelbaar te maken, zodat je de juiste keuze kan hebben om je te concentreren of juist te ontspannen en vooral om je geest te bevrijden van de tirannie van mentale kwellingen en verwarring" 
- Matthieu Richard. Boeddhistisch monnik, auteur en doctor in de moleculaire biologie.

Meditatie is dus niet je geest willen controleren om je gedachten of emoties te stoppen maar met die gedachten en emoties een andere relatie aan te gaan. Leren kijken naar die gedachten zonder oordeel en ze van op een afstand beschouwen.

De voordelen van meditatie zijn uitgebreid beschreven in de literatuur. Al van de eerste weken zal je focus toenemen en wordt je bewuster van jezelf en je omgeving. Je werkt aan de kwaliteit van je aandacht. Er zijn uitgebreide studies dat mindfulness en meditatie effectief werken tegen angst en depressie. Je mag stellen dat alle stress gerelateerde klachten baat zullen hebben met meditatie. Toch moet je geen klachten hebben om te mediteren. Bewust in het leven staan zal je doeltreffender maken en je meer zelfvertrouwen geven.